WordPress tema değiştirme nasıl yapılır?

Reels videolarınızın daha fazla izlenmesini ister misiniz?

Videolarınızın eskisinden daha fazla izlenmesi için ücretsiz kanca cümle formülleri dosyasını indirebilirsiniz.
Ücretsiz indir

wordpress tema değiştirme

WordPress tema değiştirme işlemi her ne kadar kolay gibi görünse de dikkatli olunmadığında zamanımızı çalacak sorunlara yol açabilir.

WordPress tema değiştirmek kolay mı? İçeriklerim silinecek mi? Herhangi bir bilgiyi kaybedecek miyim?

Öncelikle şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; WordPress temanızı değiştirmeye karar verdiğinizde görselleriniz, sayfalarınız, yazılarınız ve yorumlarınız dahil olmak üzere hiç bir bilgiyi kaybetmezsiniz. Tüm bunların güvende kalmasını ve silinmemesini sağlamak için yönetim panelinizde ekstra bir işlem yapmanıza gerek yok.

Bu blog yazımda WordPress tema değiştirme sorunu yaşamadan güvenli bir şekilde temanızı değiştirmeniz için gerekli adımları tema değiştirme öncesi, değişim aşaması ve değişim sonrası olarak anlatacağım.

Şu yazım ilginizi çekebilir: Google Analytics ile web sitenizdeki popüler sayfalarınızı öğrenin

WordPress tema değiştirme öncesi

1- Site dosyalarınızı yedekleyin

Her ihtimale karşı tema değişikliği öncesinde sitenizin tüm verilerini yedeklemenizi mutlaka tavsiye ediyorum. Bu opsiyonel bir tercih olarak sayılabilir, zorunlu değil ancak bir sorun yaşamanız halinde üzülmenizi istemem 🙂
Sitenizi yedeklemenin 2 yolu var; eklenti kullanarak yapabilir veya kendiniz manuel olarak yapabilirsiniz.

Eklenti kullanarak yedekleme
Updraft Plus veya BackupBuddy gibi eklentiler web sitenizdeki eklentileri, temaları, tüm içeriklerinizi ve siteniz için gerekli olan tüm dosyaları otomatik olarak yedekler. Bu eklentiler, yedeklenen dosyalarınızı güvenli yerlerde barındıracağı için bilgilerinizin veya dosyalarınızın başka insanlar tarafından kullanılmasının mümkünatı yok.

Updraft Plus hem ücretsiz hem de ücretli versiyona sahipken BackupBuddy sadece ücretli versiyonu ile hizmet veriyor. Yedekleme için kullanabileceğiniz diğer eklentiler şu şekilde:

VaultPress (ücretli)
BackWPup (ücretsiz – ücretli)
Duplicator (ücretsiz- ücretli)
WP-DB-Backup (ücretsiz)

Manuel yedekleme
Manuel yedekleme işlemi teknik konular gerektirebileceğinden dolayı tercihiniz öncelikle eklentiler ile yedekleme olsun. Yok ben zoru severim, zaten eski kafalıyım diyorsanız o zaman aşağıdaki adımları uygulayın 🙂

Kontrol panelinize giriş yapın: Hosting sağlayıcınız tarafından bilgileri verilir.
Dosya yöneticisine girin
www klasörü içindeki tüm belgeleri bilgisayarınıza indirin
İşlem tamamlanınca kontrol panelinize dönün ve “phpMyAdmin” bölümüne giriş yapın
Veritabanını seçin: Bir web siteniz varsa muhtemelen tek veritabanı göreceksiniz.
Dışarı aktarın: Dışa aktar butonunu göreceksiniz.

Şu yazım ilginizi çekebilir: WordPress kullanmanız için geçerli 8 sebep

2- Bileşenleri kontrol edin (widgets)

Bir WordPress kullanıcısı olarak büyük ihtimalle bileşenlerin hangi amaçlarla kullanıldığını biliyorsunuzdur. Kullanımları çok basit olduklarından dolayı özelleştirilmeleri de kolaydır. Mevcut temanız için bileşenlerinizi özelleştirmiş olabilirsiniz.

Şu anda aktif olan temanız bileşenleri destekleyen bir tema olabilir. Aynı şekilde geçiş yapacağınız temanın da bileşen desteği olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Aksi halde bileşenlerinizi kaybedebilirsiniz.

Yeni temanız öncekinden farklı özelliklere sahip olabileceğinden, bileşen yerleri de farklı olabilir. Tema değişikliği sonrasında pasif duruma geçen bileşenlerinizi WordPress yönetim paneli > görünüm > bileşenler sekmesinin altında bulunan “pasif bileşenler” kısmında görebileceksiniz. Geçiş sonrasında olmaları gereken alanlara taşıyabilirsiniz.

Aktif bileşenlerle ilgili hatırlamanız gereken bilgileri bir yere not alabilirsiniz. Tema değiştirme sonrasında kaldırılması gereken bileşenleri de kaldırmanız gerekir.

3- Özel kodlarınızı kaydedin

Bazı website yöneticileri Google Analytics kodlarını footer.php dosyası içine koymayı tercih eder. Bu yüzden tema değişikliği yapıldığında bu kodlar eski temanızda kalır ve websitenizin analizlerini görememeye başlarsınız. Bir nevi analiz kodunuzu kaybetmiş olursunuz.

Eğer Google Analytics kodunuzu tema dosyalanız üzerinde değişiklik yaparak eklediyseniz ve eklediğiniz yeri hatırlıyorsanız; o kısma erişip kodu bir yere kaydetmenizde fayda olacak. Zira tema değiştirdikten sonra yeni temanız için tekrar eklemeniz gerekecek.

WordPress tema değiştirme aşaması

1- Sitenizi bakım moduna alın

Siz tema değişikliği yaparken siteniz aynı zamanda yayında olacağından, ziyaretçilerinize bozuk bir görüntüye sahip web sitesi sunmamanızı tavsiye ederim. Bu yüzden tema değişikliği tamamlanana kadar sitenizi bakım moduna almanız gerekir. Bununla ilgili çeşitli eklentilere buradan ulaşabilirsiniz.

2- Farklı tarayıcılarda test edin

Internet Explorer, Firefox, Safari, Google Chrome ve Opera Browser gibi tarayıcıları kullanarak web sitenizin tüm tarayıcılarda sorunsuz olduğundan emin olana kadar test edin. Aynı zamanda mobil aygıtlardan da test etmenizde fayda var.

3- İşlevsellik ve eklentileri test edin

Yeni temanızın tüm işlevsellerinin çalıştığından emin olmak için kendinizi bir ziyaretçi gibi düşünün ve sitenizi ziyaret edin. (veya bir arkadaşınızdan rica edin) Aşağıda örneklerini verdiğim gibi tüm özelliklerin çalıştığından emin olun:

Blog yazılarına yorum yazma
İletişim sayfası
Bileşenler (mail listesi aboneliği, paylaşım butonları gibi)
Site içinde arama yapma özelliği

Şu yazım ilginizi çekebilir: WordPress kurduktan sonra yapmanız gereken 9 düzenleme

WordPress tema değiştirme sonrasında

1- Gereksiz & kullanılmayan eklentileri kaldırın

Yeni temanızı yayına aldıktan sonra artık bazı eklentilerin gereksiz olduğunu düşünebilirsiniz. Sitenizi yavaşlatmaması için artık gereksiz olduğunu düşündüğünüz tüm eklentileri kaldırmanızı tavsiye ederim.

2- Ziyaretçilerinizi bilgilendirin

Düzenli olarak web sitenizi ziyaret eden insanlar değişikliği farkedeceklerdir ancak gözünüzden kaçan bir eksikliği de sizden önce fark edebilirler.

Tema değişikliğiniz ile ilgili bir blog yazısı yazın ve ziyaretçilerinizden size yardımcı olmalarını rica edin. Eksik, hatalı, unutulmuş veya çalışmayan özelliği size bildirmelerine imkan tanıyın.

Son sözler

İşte bu kadar! Gördüğünüz WordPress tema değiştirme aslında korkulacak bir durum değil. Sadece biraz dikkatli olmamız gerekiyor hepsi bu! 🙂

Umarım blog yazım size yardımcı olmuştur ve paylaşılmaya değerdir.

Eğer web sitesi ihtiyacınız varsa; size yardımcı olmak isterim. Paketlere buradan bakabilirsiniz:
https://ersinbasar.com/hizmetler/web-sitesi-tasarimi

Görüşmek üzere!

    İlginizi çekebilecek diğer yazılarım:

    ersin başar instagram

    Instagram'da aramıza katılın 🤘

    Instagram’la ilgili ipuçları, yeni güncellemeleri ve bütün bildiklerimi ücretsiz olarak paylaşıyorum. Kaçırmamak için takipte kalın